T.C. Helal Akreditasyon
Sorularınız İçin Tıklayın
Sorularınız İçin

+90 (312) 939 08 00

M.K. Atatürk
  1. Ana Sayfa
  2. Asya Kıtası
  3. Dış İlişkiler
  4. Ülke Bazlı Helal Düzenlemeler
  5. Birleşik Arap Emirlikleri
Birleşik Arap Emirlikleri

Birleşik Arap Emirlikleri

Nüfus

9.701.315

Başkent

Abu Dabi

Para Birimi

Dirhem (AED)

Ticaret Hacmi

8,01 milyar ABD$

Müslümanların Oranı

% 76

GSYH/KB (Nominal)

68.600 $

HELAL KONUSUNDA GENEL BİLGİLER
 
İslam İşbirliği Teşkilatı ve SMIIC üyesi olan BAE’de toplam nüfus 9,3 milyon kişi olup bu nüfusun %80’inin Müslüman olduğu tahmin edilmektedir. Söz konusu ülkede tüketilen gıda ürünlerinin helal standartlarına uyması zorunluluğu nedeniyle ülke nüfusunun tamamı helal ürün talep edebilecek kesim olarak değerlendirilmektedir. BAE helal gıda endüstrisinin piyasa büyüklüğü, resmi kaynaklarca 18,8 milyar ABD doları olarak ifade edilmektedir.
 
BAE, İİT ve SMIIC üyesidir. SMIIC Standardizasyon Yönetim Konseyi üyesi olan ülke aynı zamanda SMIIC Akreditasyon Konseyi üyesi ve 2018-2020 dönemi için SMIIC Yönetim Kurulu üyesidir. Ayrıca, Helal Gıda (TC1) ve Helal Kozmetik (TC2) teknik komitelerinde de yer almaktadır.
 
Helal belgelendirmesi BAE’de zorunludur. Ülke piyasasında yer alacak tüm gıda maddelerinin (yerli üretim veya ithal) helal belgesi bulunması gerekmektedir. Bunun tek istisnası domuz ürünleri ve alkollü içeceklere ilişkindir. Bu ürünler, BAE’de Müslüman olmayan kişilere belli satış noktalarında satılmaktadır.
 
Emirlikler Standart ve Metroloji Kurumu (Emirates Authority for Standardization and MetrologyESMA), helal belgelendirmesi ve akreditasyon konularında yetkili kuruluştur. Bu kuruluş, kamu kurumu niteliğinde bir standardizasyon kuruluşudur. Gıda sektörünün yanı sıra, piyasaya girişte zorunlu olmamasına karşın isteyen firmalara kozmetik sektöründe de helal belgelendirmesi yapılmaktadır.
 
İthal ürünlerin helal sertifikasının BAE’de geçerliliğine ilişkin ikili bir yapı mevcuttur. Müslüman ülkelerden ithal edilen ürünler için o ülkedeki yetkili bir helal belgelendirme kuruluşunun verdiği belge yeterli görülmektedir. Müslüman olmayan ülkelerde ise ESMA ile anlaşması olan akreditasyon/belgelendirme kuruluşlarının onayladığı kuruluşların verdiği belgeler ve doğrudan ESMA’nın onayladığı kuruluşların verdiği belgeler geçerli sayılmaktadır.
 
ESMA’nın diğer ülkelerdeki akreditasyon kuruluşlarıyla yaptığı anlaşmalar sayesinde bu akreditasyon kuruluşlarının kendi ülkelerinde akredite ettikleri uygunluk değerlendirme kuruluşlarının (UDK) düzenlediği belgeler BAE’de geçerli olmaktadır. Bu akreditasyon kuruluşlarına birkaç örnek olarak Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Akreditasyon Merkezi (KİK Akreditasyon Merkezi – GCC Accreditation Center), Avustralya ve Yeni Zelanda Ortak Akreditasyon Sistemi (The Joint Accreditation System of Australia and New Zealand – JAS-ANZ) ve İspanyol Ulusal Akreditasyon Kuruluşu (Entidad Nacional de Acreditación – ENAC) sayılabilir.
 
ESMA-GCC-GAC yaklaşımının yanı sıra 2018 öncesinde Dubai Akreditasyon Merkezi (Dubai Accreditation Center – DAC) adıyla anılan Emirlikler Uluslararası Akreditasyon Merkezi (Emirates International Accreditation Center – EIAC) de helal belgelendirme kuruluşlarını akredite etmektedir. ESMA-GCC-GAC ile aynı standartları kullanmakla birlikte gayrimüslimlerin helal belgelendirme ve akreditasyon hizmetlerinde yer almaları yönünde bir yaklaşım sergilenmektedir.
 
Uluslararası Helal Akreditasyon Forumu (The International Halal Accreditation Forum – IHAF) Dubai’de 2016 yılında kurulmuştur. Amaçlarını helal kriterleri ve helal uygunluk değerlendirme uygulamalarını birleştirmek ile ülkeler arasında helal ürünlerin akışını kolaylaştıracak ve helal pazar tüketicilerinin güvenebileceği kuruluşlar arasında küresel bir anlaşma oluşturmak olarak tanımlayan IHAF bünyesinde İİT üyesi ülkelerin akreditasyon kuruluşlarının yanı sıra gayrimüslim ülkelerin akreditasyon kuruluşları da olmak üzere 31 akreditasyon kurumu yer almaktadır.
 
IHAF yaklaşımında Körfez Standardizasyon Örgütü’nün (GSO) standartları kullanılmaktadır. Bu standartlar; gıda güvenliği, kozmetik ve belgelendirme ile akreditasyona ilişkin Uluslararası Standardizasyon Örgütü (ISO) standartlarına fıkhi hükümler eklenmek suretiyle hazırlanmıştır. SMIIC Standartları ile karşılaştırıldığında gerek dini gerek teknik konularda derinliği olmadığı gibi İİT üyesi ülkelerin geniş katılımı ile oluşturulan SMIIC standartlarından farklı olarak KİK üyesi ülkeler gibi daha dar kapsamlı bir katılımla hazırlanmaktadır.
 
IHAF’ın üyelerinin çoğunu gayrimüslim ülke akreditasyon kuruluşları oluşturmakta; belgelendirme ve akreditasyon faaliyetlerini gerçekleştirecek tetkikçiler arasında gayrimüslim kişiler de yer almaktadır.
 
Emirlikler Ulusal Akreditasyon Programı (Emirates National Accreditation SystemENAS) IHAF bünyesindeki akreditasyon kuruluşlarından olup 28/2001 ve 22/2004 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile faaliyetlerini sürdürmektedir. GSO 2055:2015 – 2 Standardından uyumlaştırılan UAE 2055:2015 – 2 standardı hükümleri çerçevesinde helal belgelendirme kuruluşlarını yetkilendirmektedir.
 
BAE’de helal ürünlerin sergilendiği fuarlar; Halal Industry Platform for Shaping Future Halal Industry ve Halal Expo Dubai’dir. Bunun yanı sıra küresel çapta geniş katılımla gerçekleşen Gulf Food Fuarı ile Arabian Travel Market gibi sektörünün en önemli fuarları niteliğindeki fuarlarda da helal konsepti yer almaktadır.
 
 
İSTATİSTİKLER
 
Helal potansiyeline sahip ürün grupları ile ilgili dış ticaret istatistiklerine buradan ulaşabilirsiniz.
 
EK BİLGİLER
 
Yekili Kuruluşlar
 
Etkinlik Takvimi
 
Mevzuat
 
ESMA
Takvim detayı için tıklayınız.
 
 
Ticaret Bakanlığı Müşavirlikler Sitesine Erişim İçin Tıklayınız.


Bu internet sitesindeki bilgiler Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) tarafından sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. İçerik ve bilgiler periyodik olarak gözden geçirilmekte, doğruluğu, bütünlüğü ve güncelliği amaçlanmaktadır; ancak Kurum içerikle ilgili herhangi bir sorumluluk üstlenmez veya verilen bilgilerin doğruluğunu garanti etmez.
HAK'ın internet sitesi, Kurum tarafından sağlanmayan veya Kurumla herhangi bir şekilde bağlantılı olmayan harici internet kaynaklarına doğrudan erişim sağlayan bağlantılar içerebilir. Kurum, bu sitede yer alan bağlantılardan hiçbir sorumluluk kabul etmez ve bunlardan sorumlu tutulamaz.
Bu internet sitesindeki bilgiler Kurumun önceden onayı olmaksızın ve kaynağa atıf yapılmaksızın çoğaltılamaz veya kullanılamaz.