T.C. Helal Akreditasyon
Sorularınız İçin Tıklayın
Sorularınız İçin

+90 (312) 939 08 00

M.K. Atatürk
  1. Ana Sayfa
  2. Asya Kıtası
  3. Dış İlişkiler
  4. Ülke Bazlı Helal Düzenlemeler
  5. Hindistan
Hindistan

Hindistan

Nüfus

1.326.093.247 (Temmuz 2020 tah.)

Başkent

Yeni Delhi

Para Birimi

Hindistan Rupisi (₹ - INR)

Ticaret Hacmi

917 Milyar ABD$

Müslümanların Oranı

% 14,2

GSYH/KB (Nominal)

2.100 ABD$ (2019 tah.)

HELAL KONUSUNDA GENEL BİLGİLER
 
2011 yılı resmi nüfus istatistiklerine göre 1,3 milyarı aşan nüfusunun %14’üne tekabül eden 182 milyon Müslüman vatandaşı ile Hindistan; Endonezya ve Pakistan’dan sonra en kalabalık Müslüman nüfusa sahip ülkedir. Bu rakam dünya Müslüman nüfusunun %10’una tekabül etmekte olup 2030 yılına kadar ülkenin Müslüman nüfusunun 240 milyon civarına ulaşacağı tahmin edilmektedir.
 
Hindistan'daki Müslüman nüfusun çoğu düşük ya da orta gelir düzeylerine sahiptir.  Hintli Müslümanların toplam nüfus içindeki oranı %13'ün üzerinde olmasına rağmen, nispeten düşük ekonomik güçleri nedeniyle tüketici pazarında %9-10 civarında bir paya sahip oldukları tahmin edilmektedir. Piyasada sınırlı sayıda helal belgeli ürün bulunmakta ve helal sektöründeki Müslümanların algısı ve talepleri daha çok et ürünlerinde yoğunlaşmaktadır.
 
Hindistan'da helal gıda pazarı henüz örgütlenmemiştir. Ambalajlı gıda talebi esas olarak büyükşehir ve kentsel alanlarda yoğunlaşmaktadır. Hindistan'ın Gıda Güvenliği ve Standartlar Kurumu (Food Safety and Standards Authority of India - FSSAI) ambalajlı gıdalardaki vejetaryen ve vejetaryen olmayan içeriklerin açıkça görülebilir bir logo ile belirtilmesini zorunlu kılmıştır. Ancak helal gıdalar için henüz benzer bir düzenleme bulunmamaktadır. Bununla birlikte, kesimhanelerdeki büyük ve küçükbaş hayvan kesilen üniteler ile helal, koşer ve çatka[1] gibi farklı kesim yöntemleri uygulanan ünitelerin ayrı ayrı olması zorunludur. Her kesim sonrası kesim üniteleri temizlenip sanitize edilmelidir.[2]
 
Hindistan’ın gıda ürünleri ihracatı için İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT – Organisation of Islamic Cooperation - OIC) üyesi ülkeler önemli bir pazardır. Başta Körfez ülkeleri olmak üzere Arap ülkelerinin çoğu, özellikle pirinç, sığır eti, kahve, tahıllar, baharatlar ile taze sebze ve meyve ihtiyaçlarının dikkate değer bir kısmını Hindistan’dan karşılamaktadır. Hindistan Ticaret Bakanlığının 2016-2017 yıllarına ait verilerine göre Hindistan'ın İİT ülkelerine toplam ihracatı 31 milyar ABD doları iken, gıda ürünleri 12,629 milyar ABD doları civarındadır. Hindistan’ın gıda ürünleri ihracatının yarısı (%44,32) İİT ülkelerine yapılmaktadır.


Vejeteryan ürünlerin, hayvansal ürün ve alkol içermemeleri nedeniyle helal kategorisinde olduğuna dair Müslümanlar arasında bir algı vardır. Et ürünleri konusunda ise sektör genel olarak Müslümanlar tarafından kontrol edildiği için helal kesim noktasında genel olarak tereddüt yoktur.
 
Helal Belgelendirme Faaliyetleri

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT – Organisation of Islamic Cooperation - OIC) ve İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC – The Standards and Metrology Institute for Islamic Countries) üyesi olmayan Hindistan'da helal belgelendirme zorunlu değildir. Ülkede helal algısının daha çok et ürünleri üzerinde yoğunlaşması nedeniyle helal gıda alanındaki uygulamalar Müslüman ülkelere ihracat ihtiyacından kaynaklanmaktadır. Hindistan'da et ihraç eden yaklaşık 150 firmanın helal sertifikası olduğu tahmin edilmektedir.
 
Dünyada helal gıda standartları ve belgelendirme faaliyetlerinin gelişmesiyle birlikte Hindistan, son yıllarda başta Körfez ülkeleri olmak üzere diğer Müslüman ülkelere gerçekleştirdiği et ve et ürünleri ihracatının da etkisiyle helal sertifikasyonu için düzenlemeler yapmak üzere adımlar atmaktadır.
 
Hindistan Ticaret ve Sanayi Bakanlığına bağlı Tarımsal ve İşlenmiş Gıda Ürünleri İhracatını Geliştirme Otoritesi (APEDA) Et Kalitesi ve Güvenliği Programı gerekliliklerine göre, ihracata yönelik ürünlerin Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktalarına (HACCP) ve Uluslararası Standardizasyon Organizasyonu (ISO) standartlarına uygun olması zorunludur. 
 
Tarımsal ve İşlenmiş Gıda Ürünleri İhracat Kalkınma Ajansı (Agricultural and Processed Food Products Export Development Authority-APEDA) tarafından uygulanan Et Kalitesi ve Güvenliği Programı çerçevesinde, entegre et işleme tesisleri ve mezbahalar için HACCP sisteminin yanı sıra Helal Kesim sistemi de aranmaktadır. Bu program kapsamında hayvanların kesiminin, Hint Ulema Cemiyeti (Jamiat Ulama-ı-Hind) isimli kuruluş gözetiminde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Anılan kuruluşun helal belgelendirmeden sorumlu birimi olan Hint Ulema Cemiyeti Helal Vakfı’nın (Jamiat Ulama-I-Hind Halal Trust) Delhi, Bangalor, Madras (Chennai), Haydarabad, Lucknow, Kalküta ve Mumbai’de temsilcilikleri bulunmaktadır.
 
Jamiat'ın internet sitesi (http://www.jamiathalaltrust.org) helal ürünler için standartlar yayınlamakta ve belgelendirmenin bu standartlara göre yapıldığını belirtmektedir. Ayrıca ürün üzerinde menşe ülke belgelendirme kuruluşunun logosu yerine Jamiat'ın helal logosunu karşılıklı anlaşma çerçevesinde kullanmanın mümkün olduğu da belirtilmektedir.

Helal Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları

 
United World Halal Development
Halal Indian Pvt. Ltd
Halal Certification Services India Pvt. Ltd
Halal Committee-Jamiat-Ulama-E-Maharashtra (JUM)
Halal Council of India
Halal India                                                        
Halal Sign
 
Helal Alanındaki Etkinlikler ve Fuarlar
 
 
[1] Kılıçla tek darbede hayvanın başının gövdeden ayrılması suretiyle kesim.

 
İSTATİSTİKLER
 
Helal potansiyeline sahip ürün grupları ile ilgili dış ticaret istatistiklerine buradan ulaşabilirsiniz.
 
EK BİLGİLER
 
Yekili Kuruluşlar
 
Etkinlik Takvimi
 
Mevzuat
 
 
Takvim detayı için tıklayınız.
 
 
Ticaret Bakanlığı Müşavirlikler Sitesine Erişim İçin Tıklayınız.

Bu internet sitesindeki bilgiler Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) tarafından sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. İçerik ve bilgiler periyodik olarak gözden geçirilmekte, doğruluğu, bütünlüğü ve güncelliği amaçlanmaktadır; ancak Kurum içerikle ilgili herhangi bir sorumluluk üstlenmez veya verilen bilgilerin doğruluğunu garanti etmez.
HAK'ın internet sitesi, Kurum tarafından sağlanmayan veya Kurumla herhangi bir şekilde bağlantılı olmayan harici internet kaynaklarına doğrudan erişim sağlayan bağlantılar içerebilir. Kurum, bu sitede yer alan bağlantılardan hiçbir sorumluluk kabul etmez ve bunlardan sorumlu tutulamaz.
Bu internet sitesindeki bilgiler Kurumun önceden onayı olmaksızın ve kaynağa atıf yapılmaksızın çoğaltılamaz veya kullanılamaz.