T.C. Helal Akreditasyon
Sorularınız İçin Tıklayın
Sorularınız İçin

+90 (312) 939 08 00

M.K. Atatürk
  1. Ana Sayfa
  2. Asya Kıtası
  3. Dış İlişkiler
  4. Ülke Bazlı Helal Düzenlemeler
  5. Katar
Katar

Katar

Nüfus

3,06 milyon.

Başkent

Doha.

Para Birimi

Katar Riyali (QAR).

Ticaret Hacmi

225,48 milyar ABD dolarıdır.

Müslümanların Oranı

%68

GSYH/KB (Nominal)

84.424 ABD dolarıdır.

HELAL KONUSUNDA GENEL BİLGİLER

3 milyonluk nüfusa sahip Katar’ın yaklaşık yüzde 70’inin Müslümanlar oluşturmaktadır. Ülkenin başlıca ihracat ürünleri arasında petrol/petrol ürünleri ve doğalgaz gelmektedir. Ülkemiz ile Katar arasındaki ticaret hacmi 2023 yılı sonu itibariyle 1,3 milyar ABD dolarının üzerindedir.

1972’den beri İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi olan Katar, İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsünde (SMIIC) Katar Standardizasyon Genel Teşkilatı (Qatar General Organization for Standardization-QS) tarafından temsil edilmektedir. SMIIC içerisinde Uygunluk Değerlendirme komitesinin yanı sıra Helal Gıda (TC1), Tarım Ürünleri (TC6), Taşımacılık (TC7), Tekstil ve İlgili Ürünler (TC9), Petrol ve İlgili Ürünler (TC14) komitelerinde de yer almaktadır. Ayrıca ülke, akredite helal belgelerinin OIC/SMIIC standartları çerçe-vesinde çok taraflı tanınmasına yönelik sistemin işleyişinden sorumlu olacak, İİT’ye bağlı uluslararası yapı olan “Helal Akreditasyon Kurumları İslami Fo-rumu (Islamic Forum for Halal Accreditation Bodies – IFHAB)’a da üyedir.


Helal Belgelendirme Faaliyetleri
 
Ülkede helal belgelendirme faaliyetinde bulunmak isteyen kuruluşların Katar Halk Sağlığı Bakanlığından yetki alması gerekmektedir. Bunun için başvuruda bulunacak kuruluşun, Bakanlığın yayınladığı Helal Gıda Rehberi’nde[1] belirtilen şartları sağlaması gerekmektedir. Söz konusu rehberde ithal edilen ürünler için Helal / Helal Kesim Sertifikası gerekli olduğu, bu sertifikaların, MOPH tarafından yetkilendirilmiş İslami kuruluşlar tarafından düzenlenmesi gerektiği belirtilmektedir. Bununla birlikte Müslüman ülkelerden gelen ilgili ürünler için Helal/Helal Kesim Sertifikası düzenleme zorunluluğunun olmadığı ancak bu istisnanın, gerektiğinde söz konusu Müslüman ülkelerde bu gerekliliklerin doğrulanmasını engellemeyeceği ifade edilmiştir. Helal Kesim Sertifikasının her türlü işlenmemiş et için düzenlenmesi, Helal Belgesinin ise et, yağ veya jelatin ve diğer bileşenler gibi hayvansal kökenli herhangi bir bileşen içeren herhangi bir gıda ürünü ve helal etiket/logo taşıyan gıdalar için düzenlenmesi zorunlu kılınmıştır.
HAK ile Katar Halk Sağlığı Bakanlığı arasında 14 Ekim 2022 tarihinde helal kalite altyapısı alanında iş birliğini geliştirmeye yönelik bir mutabakat zaptı imzalanmıştır. Söz konusu mutabakat zaptı uyarınca Kurumumuzca akredite edilen belgelendirme kuruluşları tarafından düzenlenen helal belgeleri Katar tarafından kabul edilmektedir.
 
[1] https://qfrs.moph.gov.qa/Documents/Guideline%20for%20Importing%20Halal%20food%20English%202022.pdf?csrt=14496163830025484357
 
İSTATİSTİKLER


 
EK BİLGİLER
 
Yekili Kuruluşlar
Etkinlik Takvimi
Mevzuat
 
 
Takvim detayı için tıklayınız.

 
 
       
Ticaret Bakanlığı Müşavirlikler Sitesine Erişim İçin Tıklayınız.


Bu internet sitesindeki bilgiler Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) tarafından sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. İçerik ve bilgiler periyodik olarak gözden geçirilmekte, doğruluğu, bütünlüğü ve güncelliği amaçlanmaktadır; ancak Kurum içerikle ilgili herhangi bir sorumluluk üstlenmez veya verilen bilgilerin doğruluğunu garanti etmez.
HAK'ın internet sitesi, Kurum tarafından sağlanmayan veya Kurumla herhangi bir şekilde bağlantılı olmayan harici internet kaynaklarına doğrudan erişim sağlayan bağlantılar içerebilir. Kurum, bu sitede yer alan bağlantılardan hiçbir sorumluluk kabul etmez ve bunlardan sorumlu tutulamaz.
Bu internet sitesindeki bilgiler Kurumun önceden onayı olmaksızın ve kaynağa atıf yapılmaksızın çoğaltılamaz veya kullanılamaz.