T.C. Helal Akreditasyon
Sorularınız İçin Tıklayın
Sorularınız İçin

+90 (312) 939 08 00

M.K. Atatürk
  1. Ana Sayfa
  2. Asya Kıtası
  3. Dış İlişkiler
  4. Ülke Bazlı Helal Düzenlemeler
  5. Pakistan
Pakistan

Pakistan

Nüfus

233.500.636 (Temmuz 2020 tah.)

Başkent

İslamabat

Para Birimi

Pakistan Rupisi (₨ - PKR)

Ticaret Hacmi

73,95 milyar ABD$

Müslümanların Oranı

% 96,4

GSYH/KB (Nominal)

1.404 ABD$ (2019 tah.)


HELAL KONUSUNDA GENEL BİLGİLER
 
Pakistan, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT – Organisation of Islamic Cooperation - OIC) ve İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC – The Standards and Metrology Institute for Islamic Countries) üyesidir. SMIIC Standardizasyon Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini yürüten ve Akreditasyon Konseyi üyesi olan Pakistan, SMIIC bünyesinde Helal Gıda (TC1), Helal Kozmetik (TC2), Turizm ve İlgili Hizmetler (TC5), Tarım Ürünleri (TC6), Deri ve Tabaklama (TC8), Tekstil ve İlgili Ürünler (TC9), Helal Tedarik Zinciri (TC10), Helal Yönetim Sistemleri (TC11), Petrol ve İlgili Ürünler (TC14), Terminoloji (TC15), Helal Eczacılık Ürünleri (TC16) teknik komitelerinde ve Uygunluk Değerlendirme Standartları Komitesi (SMIIC/CCA)’nde yer almaktadır.
 
Pakistan’ın 212 milyonluk nüfusunun 203 milyonu (%96) Müslümandır. Pakistan Endonezya’dan sonra en çok Müslümanın yaşadığı ülkedir. Toplumda helal ürünlere duyarlılık çok yüksektir. Bununla birlikte, helal belgeli ve helal işaretli ürünlere ilişkin farkındalık düşüktür. Pakistan’da üretilen ürünlerin helallik açısından sorunlu olmadığı algısı toplumca benimsenmiştir.

Helal Belgelendirme Faaliyetleri

Helal belgelendirme ülke içi üretimde zorunlu değildir. Gümrüklerde, yurt dışından ithal edilen gıda ürünlerinde helal olmayan içerik bulunmadığına dair belge talep edilmektedir. İthalatta ayrıca helal belgesine ilave belgeler de istenebilmektedir.
 
Ülkede özel sektör kuruluşları ve bazı eyalet yönetim kurumları helal belgelendirme yapmaktadır. Pakistan Milli Akreditasyon Konseyi (PNAC) ise ülkenin milli akreditasyon otoritesidir ve helal belgelendirme kuruluşlarını da bu kurum akredite etmektedir.
 
Ülkede şu anda PNAC’tan akredite olan yedi adet helal uygunluk değerlendirme kuruluşu bulunmaktadır.
 
Helal Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları
 
Renaissance Inspection & Certification Agency (RI&CA) (Pvt.) Ltd.
Punjab Halal Development Agency
Sanha Halal Associates Pakistan
International Halal Certification (Pvt) Ltd.
Gulftic-Eipl (Pvt) Ltd.
Al-Waiz Certification & Training Services Private Limited
Global Halal Services
 
 
Ülkede helal akreditasyon, helal ürünlerin tanıtımı ve helal farkındalık oluşturulması konularında koordinasyonun sağlanması amacıyla 2016 yılında çıkarılan kanunda yer verilen Pakistan Helal Otoritesinin (Pakistan Halal Authority) faaliyetleri ile görev ve sorumluluklarına ilişkin detaylı bilgiye Kurumun internet sitesinden (http://www.pakistanhalalauthority.org.pk) erişim sağlanabilir.
 
Pakistan’da SMIIC üyesi ülke kuruluşları tarafından düzenlenen helal sertifikaları kabul görmektedir. Ayrıca ihracatçı ülkelerde düzenlenen helal sertifikaları Pakistan’ın taraf olduğu çok taraflı ve ikili anlaşmalar çerçevesinde kabul edilmektedir. 
 
Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Pakistan ziyareti kapsamında; 14 Şubat 2020 tarihinde Türkiye ile Pakistan arasında helal alanındaki iş birliğinin geliştirilmesi amacıyla Helal Akreditasyon Kurumu ve Pakistan Milli Akreditasyon Kurumu arasında akreditasyon, eğitim ve uzman değişimi gibi konularını [h1] kapsayan Mutabakat Zaptı, Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan ve Pakistan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Chaudhry Fawad Hussain tarafından imzalanmıştır.

Helal Alanındaki Etkinlikler ve Fuarlar

   
2019 yılında yedincisi düzenlenen “International Halal Conference and Expo” (http://halalconference.org/) ülkede bu sektördeki paydaşların bir araya geldiği bir etkinlik olarak göze çarpmaktadır. Helal Araştırma Konseyi (HRC) platformu aracılığıyla gerçekleştirilen bu uluslararası konferansın ana hedefi, Helal standartları ve kavramları hakkında farkındalık yaratmak ve helal tüketmenin önemini vurgulamaktır.
 
Ayrıca Pakistan Helal Birliği ve Helal Kalkınma Konseyi (Pakistan Halal Association ve  Halal Development Council) (http://www.halalpakistan.com) desteğiyle İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT – Organisation of Islamic Cooperation - OIC) tarafından 2014 yılında İslamabad’da World Halal Assembly, 40 ülkeden 250’den fazla akademisyenin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. SMIIC'in 8. Yönetim Kurulu ve 6. Genel Kurul toplantısı ile eş zamanlı olarak yapılan etkinlikte, Pakistanlı şirketler ve Pakistan Helal ürünlerinin ihracatı için standart kuruluşlar arasında çeşitli iş birliği anlaşmaları da imzalanmıştır.
 
İSTATİSTİKLER
 
Helal potansiyeline sahip ürün grupları ile ilgili dış ticaret istatistiklerine buradan ulaşabilirsiniz.
 
EK BİLGİLER
 
Yekili Kuruluşlar
Etkinlik Takvimi
Mevzuat
 
 
Takvim detayı için tıklayınız.
   

 
Ticaret Bakanlığı Müşavirlikler Sitesine Erişim İçin Tıklayınız.

Bu internet sitesindeki bilgiler Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) tarafından sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. İçerik ve bilgiler periyodik olarak gözden geçirilmekte, doğruluğu, bütünlüğü ve güncelliği amaçlanmaktadır; ancak Kurum içerikle ilgili herhangi bir sorumluluk üstlenmez veya verilen bilgilerin doğruluğunu garanti etmez.
HAK'ın internet sitesi, Kurum tarafından sağlanmayan veya Kurumla herhangi bir şekilde bağlantılı olmayan harici internet kaynaklarına doğrudan erişim sağlayan bağlantılar içerebilir. Kurum, bu sitede yer alan bağlantılardan hiçbir sorumluluk kabul etmez ve bunlardan sorumlu tutulamaz.
Bu internet sitesindeki bilgiler Kurumun önceden onayı olmaksızın ve kaynağa atıf yapılmaksızın çoğaltılamaz veya kullanılamaz.