- Ana Sayfa
- Asya Kıtası
- Dış İlişkiler
- Ülke Bazlı Helal Düzenlemeler
- Suudi Arabistan
Suudi Arabistan
Nüfus
34.173.498 (Temmuz 2020 tah.)
Başkent
Riyad
Para Birimi
Suudi Arabistan Riyali (SAR)
Ticaret Hacmi
396,1 Milyar ABD$
Müslümanların Oranı
% 99
GSYH/KB (Nominal)
54.500 ABD$ (2017 tah.)
HELAL KONUSUNDA GENEL BİLGİLER
Suudi Arabistan Krallığı’nın resmi dini İslam olup nüfusu ise 34,2 milyondur. Ülke, İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC – The Standards and Metrology Institute for Islamic Countries) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinin yanı sıra Helal Gıda (TC1), Helal Kozmetik (TC2), Hizmet Yerleri (TC3), Enerji Verimliliği ve Yenilenebilir Enerji (TC4), Turizm ve İlgili Hizmetler (TC5), Taşımacılık (TC7), Deri ve Tabaklama (TC8), Tekstil ve İlgili Ürünler (TC9), Helal Tedarik Zinciri (TC10), Helal Yönetim Sistemleri (TC11), Tehlikeli Yük Taşımacılığı (TC12), Mücevherat (TC13), Petrol ve İlgili Ürünler (TC14), Helal Eczacılık Ürünleri (TC16) teknik komitelerinde ve Uygunluk Değerlendirme Standartları Komitesi (SMIIC/CCA)’nde yer almaktadır.
Ülkenin ihracatının önemli bir kısmını petrol ve petrol ürünleri oluşturmaktadır. Ülkenin ithalatında ise gıda, içecek, kozmetik ve eczacılık ürün grupları ön plana çıkarken şimdilik sadece gıda ve hayvansal ürünlerde çoğunlukla gayrimüslim ülkelerden yapılan ithalatta helal belgesi aranmaktadır. Ayrıca, Suudi Gıda ve İlaç İdaresi (Saudi Food and Drug Authority-SFDA) tarafından, ithalat yapılacak ülkelerdeki tesisler de kayıt altına alınmaktadır.[1] Ülkenin büyükbaş hayvan eti ithalatında Brezilya, Avustralya, Pakistan ve Hindistan’ın; küçükbaş hayvan eti ithalatında ise Avustralya ve Yeni Zelanda’nın ön planda olduğu görülmektedir. Süt ürünleri, bal ve yumurta ithalatında Yeni Zelanda, Danimarka, Birleşik Arap Emirlikleri ve Hollanda ön planda olup 86,5 milyon ABD doları ile Türkiye’nin de %4,5’luk bir payı bulunmaktadır. Ülkenin eczacılık ürünleri ithalatında ise Almanya, ABD ve Fransa söz sahibi olan ülkelerdir.
Helal Belgelendirme Faaliyetleri
Ülkede standardizasyon, metroloji ve kalite ile ilgili tüm konularda yetkili olan uzman otorite Suudi Standartlar, Metroloji ve Kalite Kuruluşu (Saudi Standards, Metrology and Quality Organization-SASO)’dur. SASO; mal, ürün ve hizmetler konusundaki Suudi standartlarının hazırlanması ve uygunluk değerlendirme ve belgelendirme usullerinin belirlenmesini de içeren kurumsal ve idari görevleri yürütür. SASO aynı zamanda, laboratuvar ve sertifikalandırma kuruluşlarını akredite etmekten sorumlu olan Suudi Akreditasyon Komitesine (Saudi Accreditation Committee-SAC) de ev sahipliği yapmaktadır. Son yapılan düzenlemelerle SASO bünyesindeki SAC, helal belgesi düzenleyen kuruluşların kabul ve akreditasyonu konusunda da yetkili hale gelmiştir.
Ülkede gıda maddesi, ilaç, tıbbi cihaz ve kozmetik maddelerinin denetlenmesi konusunda yetkili otorite Suudi Gıda ve İlaç İdaresi (Saudi Food and Drug Authority-SFDA)’dir. Ülkeye ithal edilecek gıdanın et ve kümes hayvanı olması durumunda ayrıca helal kesim belgesi de talep edilmektedir. Ülkeye yapılan gıda maddesi ithalatında yetkili denetim otoritesi olan SFDA, diğer ülkelerden Suudi Arabistan’a gıda ürünü ihraç etmeye yetkili firmaları internet sitesinde yayınlamaktadır.[2]
SFDA altında faaliyet gösteren Suudi Helal Merkezi (Saudi Halal Center-SHC) başvuranların helal sertifikalarını tanımakta, düzenlemekte ve helal belgelerinin akreditasyon durumu hakkında bilgi sağlamaktadır. Yeni yapılan düzenleme ile helal belgesi düzenleyen söz konusu yapının bağımsız hale getirilmesi öngörülmüş olup buna ilişkin çalışmalar SFDA tarafından yürütülecektir. SHC tarafından helal belgesi verilen kuruluşlara ilişkin bilgilere internet üzerinden erişim sağlanabilmektedir.[3]
Helal Alanındaki Etkinlikler ve Fuarlar
Suudi Helal Fuarı, 29 Kasım- 1 Aralık 2021 tarihinde Riyad’ta düzenlenmesi planlanmaktadır.
[1] https://www.export.gov/apex/article2?id=Saudi-Arabia-Labeling-Marking-Requirements ve SFDA listeleri için https://old.sfda.gov.sa/ar/food/about/administration/mangement_food/Pages/EDOIFC-MeatAndImportingCountries.aspx?v=1&countryId=18
[2]https://www.sfda.gov.sa/en/food/about/administration/mangement_food/Pages/EDOIFC-MeatAndImportingCountries.aspx
[3] https://www.sfda.gov.sa/en/food/Documents/SDFA-HalaCertificate.pdf
İSTATİSTİKLER
Helal potansiyeline sahip ürün grupları ile ilgili dış ticaret istatistiklerine buradan ulaşabilirsiniz.
EK BİLGİLER
Yekili Kuruluşlar
|
Etkinlik Takvimi
|
Mevzuat
|
|
International Islamic Halal Organization |
Takvim detayı için tıklayınız. |
||
Ticaret Bakanlığı Müşavirlikler Sitesine Erişim İçin Tıklayınız.
Bu internet sitesindeki bilgiler Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) tarafından sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. İçerik ve bilgiler periyodik olarak gözden geçirilmekte, doğruluğu, bütünlüğü ve güncelliği amaçlanmaktadır; ancak Kurum içerikle ilgili herhangi bir sorumluluk üstlenmez veya verilen bilgilerin doğruluğunu garanti etmez.
HAK'ın internet sitesi, Kurum tarafından sağlanmayan veya Kurumla herhangi bir şekilde bağlantılı olmayan harici internet kaynaklarına doğrudan erişim sağlayan bağlantılar içerebilir. Kurum, bu sitede yer alan bağlantılardan hiçbir sorumluluk kabul etmez ve bunlardan sorumlu tutulamaz.
Bu internet sitesindeki bilgiler Kurumun önceden onayı olmaksızın ve kaynağa atıf yapılmaksızın çoğaltılamaz veya kullanılamaz.