T.C. Helal Akreditasyon
Sorularınız İçin Tıklayın
Sorularınız İçin

+90 (312) 939 08 00

M.K. Atatürk

Benzer Başlıklar

  1. Ana Sayfa
  2. Haberler
  3. 25 Mayıs 2022

13. Kazan Zirvesi'nde helal belgelendirme faaliyetlerinin önemi ele alındı

13. Kazan Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen "Birliğe giden yol. Düzenleme ve Yasal Standartlar ile İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Üyesi Ülkelerle İş Birliği Çerçevesinde Helal Altyapı" başlıklı oturumda uluslararası ticarette helal belgelendirme faaliyetlerinin önemi ele alındı.

Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Soylu, yaptığı konuşmada, helal sertifikalara talebin giderek arttığını belirtti.

Güvenilir helal sertifikasının herkesin helal ürünlere erişimini garanti ettiğini kaydeden Soylu, "Bu nedenle helal belgelendirme, esas olarak tüketiciler ve diğer paydaşlar arasında bir güven unsurudur. Helal sertifikası, uluslararası pazarlardaki fırsatlara erişim tanırken yerel pazarlarda fiyat, ürün ve hizmetlerde rekabet avantajı sağlar." diye konuştu.

Türkiye'nin bu alandaki tecrübelerine dikkati çeken Soylu, şunları kaydetti:"Türkiye, gelişmiş bir kalite altyapısına sahip. Gıda, turizm, ilaç sektörü gibi helal sertifikasına tabi olabilecek birçok alanda öncü. HAK'ın kurulmasıyla ülkemizin köklü bir kalite altyapısını kullanarak çok kısa bir sürede helal endüstrisi sektöründe güvenilir bir belgelendirme sisteminin tesisinde önemli ilerlemeler katettiğimizi söylemek isterim. Faaliyetlerimize başladıktan üç yıl sonra, şimdi gıda sektörünün yanı sıra kozmetik, turizm, laboratuvar ve kişisel belgelendirme alanlarında helal akreditasyonu için hizmet veriyoruz."

Soylu, helal belgelendirme faaliyetlerinin üreticilere ilave zaman, işçilik ve maliyet yükü getirerek uluslararası ticaretin önünde teknik engel oluşturmaması gerektiğini ifade ederek "İhtiyacımız olan şey, tüketicilerin, üreticilerin, hizmet sağlayıcıların ve hükümetlerin tüm ihtiyaçlarını karşılayan bütünsel bir helal belgelendirme yaklaşımıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Soylu, helal belgelendirme mekanizmasının uygulanabilir, anlaşılır ve tercih edilebilir standartlar kullanması gerektiğini vurguladı.