T.C. Helal Akreditasyon
Sorularınız İçin Tıklayın
Sorularınız İçin

+90 (312) 939 08 00

M.K. Atatürk

Benzer Başlıklar

  1. Ana Sayfa
  2. Haberler
  3. 24 Aralık 2020

6. Dünya Helal Zirvesi Gerçekleşti

Dünya Helal Zirvesi, helal sektör oyuncuları ve yatırımcılarını 6. kez bir araya getirdi. İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) ana paydaşlığında; “Herkes için Helal: Üretimden Tüketime Her Yönüyle Helal” başlığı altında bu sene 6’ncısı düzenlenen Dünya Helal Zirvesi, 21 Aralık pazartesi günü Dünya Helal Konseyi Başkan Yardımcısı Emre Ete, Afganistan İslam Cumhuriyeti Ticaret ve Sanayi Bakanı Nisar Ahmad Faizi Ghoryani, Helal Akreditasyon Kurumu Başkanı Zafer Soylu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü Genel Sekreteri İhsan Övüt’ün açılış konuşmalarıyla başladı.
 
Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen ve 15 ülkeden 60 katılımcıyı ağırlayan Zirve’de helal gıda, kozmetik, turizm, ilaç, İslami finans ve İslami yaşam gibi alanlarda konferanslar düzenlendi. E-Halal Expo 2020 ile eş zamanlı gerçekleşen 6. Dünya Helal Zirvesi’nde 10 yılda büyüklüğü 7 trilyon dolara ulaşması beklenen helal pazarı masaya yatırıldı.
 
Etkinlikte konuşma yapan SMIIC Genel Sekreteri İhsan Övüt, helal standartlarının önemini vurgulayarak, "Helal ile standardizasyonu profesyonel bir çatı altında bir araya getirmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu. Övüt, son 10 yılda helal sektörünün küresel bir boyuta ulaştığını kaydederek, sektörle ilgili 11 helal standardı yayımladıklarını bildirdi.
 
6. Dünya Helal Zirvesi’nin “Helal Pazarı ve Helal Kalite Altyapısı” oturumunda konuşan Helal Akreditasyon Kurumu Başkanı Zafer SOYLU, “Helal ürünlerin sertifikalandırılması ve bunun ortak standartlar temelinde yapılması oldukça önemlidir. Bu sertifikaların karşılıklı olarak tanınması ile olacaktır. Küresel düzeyde helal belgelerine tüketici güveninin sağlanması ve Müslüman ülkeler arasında ticarette teknik engellerin aşılmasının tek yolu güvenilir bir denetim ve akreditasyon sistemi kurulmasından geçmektedir.” dedi.

‘Helal ekonomisi’

Helal Akreditasyon Kurumu Başkanı Zafer Soylu helal ekonomisinin global alanda 4 trilyon dolardan fazla bir değere sahip olduğunu belirterek, helal ürünlerin öneminin global ölçekte her geçen gün arttığını söyledi.


‘Helal standartlandırma’

Konuya sürdürülebilir helal tedarik zinciri olarak baktıklarını, Müslümanların hassasiyetlerini hesaba katarak Müslüman olmayanların da helali tercih edebildiğini dile getiren Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sağlık, hijyen ve kalite de helal ve tayyip kavramlarının ayrılmaz unsurlarıdır.”
 
2010’dan bu yana SMIIC tarafından standartlar üzerinde çalışma yapıldığını ve ortak ve uyumlaştırılmış bir sertifikasyon ve akreditasyon sistemi kurulması konusunda faaliyet gösterdiğini anlatan Soylu, helal sertifikalandırmanın karşılıklı tanınması için SMIIC çatısı altında yapmaya çalışıyoruz. Bu açıdan SMIIC’in çalışmalarına ülke olarak çok önem ve kıymet veriyoruz.” diye konuştu.
 
Ayrıca Zirve’nin “Uygunluk Değerlendirmesine İlişkin İİT/SMIIC Standartları” konu başlıklı oturumunda Helal Akreditasyon Dairesi Başkanvekili Erdem Başdemirci OIC/SMIIC 3 sayılı “Helal Akreditasyon Kurumlarının Gerekleri”, Helal Akreditasyon Uzmanı Dr. Mete Çevik de OIC/SMIIC 2 sayılı  “Helal Belgesi Veren Belgelendirme Kuruluşlarının Gerekleri” standardı hakkında sunum yaptılar.