T.C. Helal Akreditasyon
Sorularınız İçin Tıklayın
Sorularınız İçin

+90 (312) 939 08 00

M.K. Atatürk

Benzer Başlıklar

  1. Ana Sayfa
  2. Haberler
  3. 12 Ocak 2024

HAK ve TOBB İş Birliğinde Gerçekleştirilen “Ticarette Helal Belgelendirmenin Önemi ve Güncel Gelişmeler” Başlıklı Bilgilendirme Seminerleri Devam Ediyor

Helal Akreditasyon Kurumu (HAK) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ortaklığıyla yürütülen bilgilendirme seminerlerine 9 Ocak 2024 Salı günü Mersin Ticaret ve Sanayi Odası,  10 Ocak 2024 Çarşamba günü Adana Sanayi Odası ev sahipliklerinde devam edilmiştir.
 
Seminerlerde 7060 Sayılı Akreditasyon Kurumu ile ilgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun’da 4 Haziran 2022 tarihinde meydana gelen tadile, 1 Ocak 2024 itibarıyla yürürlüğe giren Helal Belgeli İthal Ürünlerin Kontrol ve Denetimiyle Alakalı Yönetmeliğe, Helal Akreditasyon Kurumunun faaliyetlerine ve helal belgelendirme sektöründe vuku bulan güncel ulusal ve uluslararası gelişmelere temas edilmiştir.

Helal belgelendirmede akreditasyonun önemine değinen HAK Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Zafer Soylu, üretici ve sektör paydaşlarının mağduriyetini önlemek ve söz konusu kanun değişikliğine uyumu kolaylaştırmak amacıyla bir yıllık bir geçiş sürecinin ardından 4 Haziran 2023 tarihi itibariyle kanunun fiili olarak yürürlüğe girdiğini ifade etmiştir. Buna ek olarak Sn. Soylu, helal olduğu iddiasıyla Türkiye’de iç piyasaya arzı gerçekleştirilecek ürün ve hizmetlerin HAK tarafından akredite edilen helal belgelendirme kuruluşlarından helal belgeli olmasının kanuni bir yükümlülük olduğunu ve bu yükümlülüğü yerine getirmeyen helal uygunluk değerlendirme kuruluşlarının ve üretici firmaların cezai müeyyide ile karşı karşıya kalacağını aktarmıştır.

Bahsi geçen kanun değişikliğinin ardından özel olarak helal belgeli ürünlerin ticaretinde ve genel olarak helal sektöründe meydana gelen güncel ulusal ve uluslararası gelişmelere temas eden Sn. Soylu, bunlara ilaveten HAK’ın faaliyetleri ve helal belgeli ürünler için sağlanan devlet destekleri ve teşvikleri hakkında katılımcılara bilgilendirmede bulunmuştur.