T.C. Helal Akreditasyon
Sorularınız İçin Tıklayın
Sorularınız İçin

+90 (312) 939 08 00

M.K. Atatürk

Benzer Başlıklar

  1. Ana Sayfa
  2. Haberler
  3. 07 Eylül 2023

HAK’tan Akredite Helal Belgeli Ürünler Katar Pazarına Serbestçe Girebilecek

Helal Akreditasyon Kurumu (HAK), helal belgelerinin diğer ülkelerin yetkili makamlarınca tanınmasının sağlanmasına ilişkin çalışmalarıyla uluslararası alanda öncü rol üstelenmektedir.  Bu kapsamda, Katar ile 14 Ekim 2022 tarihinde İstanbul'da imzalanan mutabakat zaptı ile HAK akrediteli helal belgelerinin Katar’da tanınmasının önü açılarak HAK’tan akredite helal belgeleri ile Türk ürünlerinin Katar pazarına rahatça girebilmesi için önemli bir adım atılmıştır.

Geçtiğimiz aylarda Katar Halk Sağlığı Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan yeni bir sistem ile Katar’da sadece Katar Halk Sağlığı Bakanlığı tarafından tanınan belgelendirme kuruluşlarınca düzenlenen helal belgeleri kabul edilmeye başlanmıştır. Ülkemiz ile Katar arasında imzalanan mutabakat zaptı kapsamında HAK tarafından akredite edilen belgelendirme kuruluşlarının Katar Küresel Ortaklık Sistemi’ne (GPS) kayıtları yapılmıştır.

Bu suretle, HAK tarafından akredite edilen belgelendirme kuruluşlarınca düzenlenen helal belgeleri, ilave bir işleme gerek kalmaksızın Katar Devleti Halk Sağlığı Bakanlığı tarafından doğrudan tanınmış ve HAK’tan akredite helal belgeli ürünler Katar pazarına girebilmesinin önü açılmıştır.

Türkiye ve Katar arasındaki bu iş birliği, İslam İşbirliği Teşkilatı (OIC)/İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) standartlarının uluslararası arenada daha geniş kapsamda tanınmasına yönelik önemli bir örnek teşkil etmektedir. HAK, ilerleyen dönemde de tek bir standart temelinde helal belgelerin küresel ölçekte kabul edilmesine yönelik çabalarını sürdürecektir.