T.C. Helal Akreditasyon
Sorularınız İçin Tıklayın
Sorularınız İçin

+90 (312) 939 08 00

M.K. Atatürk
  1. Ana Sayfa
  2. Dış İlişkiler
  3. Uluslararası Kuruluşlar
  4. Helal Akreditasyon Kurumları İslami Forumu – IFHAB

Helal Akreditasyon Kurumları İslami Forumu – IFHAB


Helal belgelendirme faaliyetlerinin başlamasından bu yana birçok belgelendirme şirketi kurulmuş, pek çok helal standardı yayınlanmıştır. İslam ülkeleri dinî ve kültürel görüşleri çerçevesinde kendi helallik şartlarını belirlemekte hatta belgelendirme kuruluşları dahi kendi standartlarını belirleyebilmekte ve bu standartlar çerçevesinde helal belgesi verebilmektedir. Dolayısıyla helal belgelendirme konusunda İslam ülkeleri arasında çok başlılık bulunmakta, bir ülkeden alınan helal belgesi diğer ülkede kabul görmeyebilmektedir. Bu durum ürünlerine helal belgesi almak durumunda olan üreticilerin ihracat yapacakları her ülke için ayrı belge almasını gerektirebilmekte ve böylece daha fazla masraf ve iş yükü altına girmelerine sebebiyet vermektedir. Ortaya çıkan bu ek masraf ve iş yükü de hâliyle ürünlerin fiyatlarına yansımakta ve tüketiciler de bu çok başlı yapıdan etkilenmiş olmaktadır.

Helal belgelendirme konusundaki bu parçalı yapının ortadan kaldırılması ve İslam ülkeleri arasında birliğin sağlanması akreditasyon mekanizmasına dayalı ortak bir helal kalite altyapısının kurulması ile mümkündür. Söz konusu helal kalite altyapısının kurulması adına helal akreditasyon kuruluşları için bir çatı kuruluş olarak işlev görecek ve İİT’ye bağlı bir kuruluş olacak “Helal Akreditasyon Kuruluşları İslami Forumu (IFHAB)” adlı yeni bir uluslararası yapı tesis edilmiştir.

Kuruluş Süreci

20 Haziran 2022 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirilen SMIIC Akreditasyon Konseyi Yönetimi 4. Toplantısında karşılıklı tanımaya imkân verecek mevzuat altyapısını oluşturmak üzere Kurumumuz başkanlığında bir Görev Gücü Grubu (GGG) oluşturulmuştur. Bu Görev Gücü Grubu kurulacak olan yapının gerekli dokümanlarını hazırlamaya başlamıştır.
16-17 Mart 2023 tarihlerinde Moritanya/Nuakşot’ta düzenlenen İİT Dışişleri Bakanları Konseyi 49. Toplantısı’nda Suudi Arabistan Krallığı merkezli ve İslam İşbirliği Teşkilatı’nın bağlı kuruluşu statüsünü haiz olarak “Helal Akreditasyon Kurumları İslami Forumu (IFHAB)” adlı yapının kurulması kararlaştırılmıştır.
6-7 Eylül 2023 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilen (SMIIC AK) Yönetiminin 6. Toplantısında GGG tarafından hazırlanan IFHAB dokümanlarının SMIIC AK Yönetimince kabul edilmesiyle IFHAB’ın temel mevzuat altyapısı oluşturulmuş ve GGG’nin, IFHAB’ın kuruluşuna yönelik faaliyetleri ülkemiz öncülüğünde başarıyla tamamlanmıştır.
Nihayet IFHAB’ın ilk Genel Kurul Toplantısı 1 Kasım 2023’te Mekke-i Mükerreme’de düzenlenmiştir. Toplantıda geçici yönetim kurulunun Kurumumuzun da dahil olduğu 9 üyeden müteşekkil olması kararlaştırılmıştır. Ayrıca IFHAB’ın resmî internet sitesinin de https://www.ifhab.org domain adresi ile kurulup yayına başladığı bildirilmiştir.
Kuruluşun ilk Yönetim Kurulu Toplantısı ise 29 Mayıs 2024’te Riyad’da gerçekleştirilmiş, toplantıya Kurumumuz Başkanı Sn. Zafer Soylu da iştirak etmiştir. Toplantıda IFHAB dokümanlarını gözden geçirmek ve son halini vermek üzere bir görev gücü grubu kurulmuş ve bu grup ilk toplantısını 27 Ağustos 2024’te çevrim içi gerçekleştirmiştir.

Görevleri

IFHAB tüzüğünde ve internet adresinde beyan edildiği üzere özetle IFHAB’ın görevleri şunlardır:

  • Helal logolu ürün ve hizmetlere küresel çapta güven duyulmasını sağlamak.
  • Helal ürün ve hizmetlere yönelik; İslami hükümlere ve teknik gerekliliklere uygun, uluslararası uygulamalarla uyumlu, açık ve şeffaf bir sistem oluşturulmasına katkıda bulunmak.
  • İİT üyesi ülkeler arasındaki ve küresel çaptaki Helal ürün ve hizmet ticaretinde geçerli olacak güven standartları oluşturmak.
  • İslam ülkelerindeki Helal akreditasyon faaliyetlerinin prosedür ve uygulamalarını birleştirmek.
  • Üye ülkelerden birinden akredite edilmiş helal belgesinin çok taraflı tanıma anlaşmaları yoluyla ek denetimlere gerek kalmadan diğer üyelerce de kabul edilmesini sağlamak.
  • İİT üyesi ülkelerde Helal alanında uluslararası tanınırlık elde etmek amacıyla akreditasyon altyapısının geliştirmek.
Önemi

Günümüzde bazı İslam ülkeleri ithal edecekleri ürünlerde helal belgesi aramakta ve bu helal belgesinin kendi belirlediği bir belgelendirme kuruluşundan alınmasını yahut kendi akreditasyon kurumundan akredite bir belgelendirme kuruluşundan alınmasını şart koşmaktadır. Böylece hem üreticiler birden fazla belge almak zorunda kalmakta hem de belgelendirme kuruluşları farklı akreditasyon kuruluşlarından akredite olma gereksinimi duymaktadır. Bunun zincirleme olarak ürün maliyetlerinde artışa sebep olacağı ve ülkeler arası ticareti sekteye uğratacağı açıktır.
Helal belgelerinin karşılıklı tanınmasının ve dolayısıyla IFHAB’ın önemi burada ortaya çıkmaktadır. Akreditasyon kuruluşlarının birbirlerinin akredite ettiği belgelendirme kuruluşlarını tanımaları mükerrer belgelendirmelerin ve akreditasyonların önüne geçecektir. Gerek üreticiler gerek tüketiciler gerekse belgelendirme kuruluşları için büyük bir önemi haiz olan IFHAB, İİT üyesi ülkeler arasındaki ve küresel çaptaki ticaretin önündeki engelleri kaldıracak ve aynı zamanda helal belgelerine olan güveni artıracaktır. İhracatçı bir firmanın IFHAB’a, üye akreditasyon kuruluşlarından birinden akredite edilmiş bir helal belgesi alması yeterli olacak, diğer üye ülkelerden farklı bir helal belgesi almasına gerek kalmayacaktır. Benzer durum belgelendirme kuruluşları için de geçerli olacak, üye akreditasyon kuruluşlarından birinden akredite olmaları hâlinde diğer üyelerce de tanınacaklardır.

Üye Akreditasyon Kuruluşları

Hâlihazırda IFHAB’a 23 ülkeyi temsilen 24 akreditasyon kuruluşu üyedir. 3 ülkeden de gözlemci üye yer almaktadır.
ASİL ÜYE GÖZLEMCİ ÜYE
1. Türkiye: HAK
2. Kamerun: ANOR
3. Moritanya: DNPQ
4. Mısır: EGAC
5. BAE:ENAS, EIAC
6. Bahreyn: GAC
7. Ürdün: JAS-AU
8. Kuveyt: KAS-PAI
9. Somali: MNE
10.Kazakistan: NCA
11. Nijerya: Ninas
12. Filistin: PALAC
13. Pakistan: PNAC
14. Suudi Arabistan: SAAC
15. Sudan: SDAC
16. Fas: SEMAC
17. Libya: LIBAC
18. Mali: SOAC
19. Fildişi Sahili: SOAC WAAS
20. Umman: Tejarah
21. Tunus: TUNAC
22. Azerbaycan
23. Cezayir
1. Malezya: DSM
2. Endonezya: KAN
3. Irak: IQAS