Konuşmacılar
İhsan ÖVÜT, SMIIC Genel Sekreteri
İhsan ÖVÜT Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararı İlişkiler bölümünden 1989 yılında mezun olduktan sonra; 26 Ağustos 1991’de Türk Standardlar Enstitüsü (TSE) İkili ve Çok Taraflı Anlaşmalar Dairesi Başkanlığı’nda memur olarak çalışmaya başlamş; 24.01.2000 tarihinde Dış İlişkiler ve Anlaşmalar Müdürü olarak atanmıştır. 2000-2011 yılları arasında TSE’nin uluslararası ilişkileri alanında çeşitli birimlerinde müdürlük yapmıştır. TSE Eğitim Dairesi Başkanlığı’na atanmasıyla 2012-2014 yılları arasında bu bölümde çalışan ÖVÜT; halen 15 Aralık 2014’ten beri İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) Genel Sekreteri olarak görev yapmaktadır.
Uluslararası ilişkiler alanında muazzam bir deneyime sahip olan ÖVÜT; TSE’de görev yaptığı süre boyunca neredeyse tüm faaliyetleri uluslararası ilişkiler konusunda yürütmüştür. Uluslararası standardizasyon kuruluşlarının (ISO, IEC, CEN/CENELEC gibi) çeşitli yıllık toplantılarının, standardizasyon ve uygunluk değerlendirmesi gibi alanlarda uluslararası konferans, kongre, panel ve sempozyumların organizasyonunun gerçekleştirilmesi gibi faaliyetlerde bulunmuştur.
Bilhassa, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) çatısı altında SMIIC’in kuruluş çalışmalarına öncülük eden ÖVÜT, İİT / SMIIC Standartlarının geliştirilmesine ve ECO Bölgesi ile Avrupa-Asya Bölgesi’nde çeşitli projelere liderlik etmiştir.
ÖVÜT, evli ve iki çocuk babasıdır.
Javier ALBARRACIN, Barcelona Halal Services Genel Müdürü
Javier ALBARRACIN Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi lisansı bulunmaktadır. Ayrıca Uluslararası İlişkiler alanında uzmanlaşmıştır ve bu alanda Otonom Barcelona Üniversitesi’nden yüksek lisans derecesine sahiptir.
1998-99 yılları arasında İspanya Dış Ticaret Enstitüsü için İstanbul'daki İspanya Büyükelçiliği Ticaret Ofisi'nde görev yapmıştır.
2001-2008 yılları arasında Katalonya Hükümeti, Katalonya İnovasyon, Üniversiteler ve İşletmeler Bakanlığı Dış Ticareti Teşvik Konsorsiyumu'nda Orta Doğu ve Kuzey Afrika pazarlarının sorumlusu olarak görev yapmıştır. Bu görevinde Fas, Mısır, Türkiye, Birleşik arap Emirlikleri ve Ofisler aracılığıyla yürütülen projelerin sorumlusu olarak da çalışmıştır.
2008'den 2017'ye kadar İspanya Dışişleri ve İşbirliği Bakanlığı'na bağlı bir think-tank kuruluşu ve araştırma merkezi olan Avrupa Akdeniz Enstitüsü'nde (IEMed) Sosyoekonomik Kalkınma Direktörü olarak görev yapmıştır.
ALBARRACIN, 2016 yılında Müslüman pazarlar ve Müslüman tüketiciler konusunda uzmanlaşan bir danışmanlık firması olan 'Barcelona Helal Services'i kurdu. O zamandan beri İspanya'daki önemli etkinlikler ve sergiler, iş dernekleri, firmalar ve kamu kurumları için, İstanbul’daki Dünya Helal Zirvesi, OIC Helal Fuarı ve Uluslararası Alimentaria Sergisi, Akdeniz Ekonomi Liderleri Haftası gibi Müslüman dostu projeler geliştirdi.
ALBARRACIN, halen Barselona Blanquerna Üniversitesi, Barselona Otonom Üniversitesi ve Barselona Yönetici İşletme Okulu'nda profesör olarak görev yapmaktadır.
Adem ÇETİNAY, SICHMA Australia Genel Müdürü
Adem ÇETİNAY, çoğunluğu cami olarak hizmet veren 10 İslam Cemiyeti'ne ait olan Avustralya'daki Helal Et Yüksek İslam Konseyi'nin
(SICHMA) Başkan Yardımcısıdır. Aynı zamanda yerel hizmetler veren Bonnyrigg Camii Türk İslam Kültür Derneği'nin Kamu İlişkileri Sorumlusudur.
ÇETİNAY, sigorta ve finans sektöründe 20 yılı aşkın deneyime sahiptir. Sağlam stratejik planlama ve yürütme yoluyla iş geliştirme konusundaki yeteneği çok sayıda başarıyla kanıtlanmıştır. Karmaşık ve multi-disiplinli çalışma ekiplerini yöneterek başarıya ulaştırmıştır. Hukuk hizmeti sağlayıcıları ve finans şirketleri ile çok sayıda müzakere ve işbirliği süreci yöneten ÇETİNAY’ın, müzakere sanatı alanında da uzmanlığı bulunmaktadır.
ÇETİNAY, ileri seviye iletişim becerilerine sahip kararlı bir takım oyuncusu olarak tanınmakta ve gerek meslektaşları gerekse müşterileri tarafından bu şekilde tanınmaktadır. En iyi sonuçların, ekipleri motive ederek ve onlara vizyonu sahibi yaparak elde edilebileceği tecrübesiyle pekiştirilmiş, sonuç-odaklı düşünen bir girişimcidir.
Mohammad Hossein Shojaee ALIABADI, Faroogh Laboratuvarları Genel Müdürü, SMIIC Uygunluk Değerlendirme Standartları Komitesi Başkanı
ALIABADİ, 1991 yılında Tahran Üniversitesi'nden Veteriner Hekimliği diplomasını almıştır. Farmakoloji doktorasını 1997 yılında Londra Üniversitesi Kraliyet Veteriner Koleji'nde, farmakodinamik ve farmakokinetik entegrasyon ve antibakteriyel ilaçların modellenmesi üzerine yapmıştır.
Devlet sektöründe yaklaşık 15 yıl veterinerlik hizmetleri başta olmak üzere çeşitli görevlerde çalışmıştır. Ardından özel sektöre geçerek Gıda Analitik Toksikolojisi üzerine yoğunlaşmış, 2006 yılında kendi laboratuvarını kurmuştur. Halen Faroogh Yaşam Bilimleri Araştırma Laboratuvarı'nda (ISO 17025 akredite) Direktör ve Laboratuvar Müdürü olarak görev yapmaktadır. Laboratuvar, halihazırda çeşitli gıda ürünlerinde Mikotoksin ve Pestisit Kalıntıları analizi ve Gıda Özgünlüğü (Food Authenticity) konularında faaliyet göstermektedir.
ALIABADİ, 1999'dan beri FAO / WHO Gıda Katkı Maddeleri Uzman Komitesi (JECFA) üyesidir ve 2021 yılı sonuna kadar JECFA’da da görev almaya devam etmektedir. İran Standartlar ve Endüstriyel Araştırmalar Enstitüsü'nde (ISIRI) Gıda Güvenliği konusunda Kıdemli Bilimsel Danışman olarak görev yapmıştır.
2003 yılından itibaren helal gıda konularında çalışmaya başlamıştır. Bu kapsamda, helal gıda başta olmak üzere bazı kritik ulusal ve uluslararası standartların belirlenmesinde rol oynamıştır. Şu anda FAO/WHO Yakın Doğu Koordinasyon Komitesinin Bölge Koordinatörü ve dolayısıyla Codex Alimentarius Komisyonunun Yürütme Komitesinin aktif bir üyesidir. 2011-2019 yılı sonunda sona erecek olan ISO - Teknik komiteler - TC 34/SC 10 - Hayvan yemleri başkanlığı görevini yürütmüştür.
ALİABADİ, 2016'dan 2019'a kadar 3 yıl süreyle görev yapmak üzere SMIIC (İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü) Uygunluk Değerlendirme Standartları Komitesi (SMIIC/CCA) Başkanı olarak atanmıştır. İran'ı temsilen Yönetim Kurulu (YK) ve Genel Kurul (GK) üyesidir. SMIIC teknik uzmanı olarak bir dizi Teknik Komite veya Çalışma Grubunda da aktif olarak görev yapmaktadır. ALİ ABADİ, ayrıca, 2018-2020 dönemi için SMIIC Akreditasyon Konseyi Başkan Yardımcısı pşaral seçilmiş olup, 2020-2022 yıllarında SMIIC Uygunluk Değerlendirme Standartları Komitesi (SMIIC/CCA) Başkanı olarak devam etmesi kararlaştırılmıştır.
Son birkaç yılda, araştırma alanı antimikrobiyal ajanlar için PK/PD modellemesinden helal bilimine, yani “İslami dini gerekliliklere göre helal uyumu sağlamak için bilimsel bilgi ve metodolojinin uygulanmasına” doğru evrilmiştir. Ayrıca, modern gıda sanayiinde güven kaybını dünya çapındaki Müşterilere geri getirmek için çalışmalarını Gıda Bütünlüğü / Gıda Özgünlüğü konularına doğru genişletmiştir. Ayrıca Mikotoksinler Sertifikalı Referans Standartlarının yanı sıra LCMS/MS Analizi için 13C-Etiketli Dahili Standartlarının üretimi için bazı projelerde yer almaya devam etmektedir.
.
2015 yılından itibaren Gıda İthalat ve İhracat Denetim ve Belgelendirme Sistemleri (CCFICS) Codex Komitesinde Gıda Bütünlüğü ve Gıda Orijinalliği kavramını geliştirmekte ve şu anda orada Gıda Dolandırıcılığı için EWG Eş Başkanı olarak görev yapmaktadır.
Burhanettin YALÇINKAYA, Araştırmacı, TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü
Burhanettin YALÇINKAYA, lisans eğitimini Gazi Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nde, yüksek lisans eğitimini ise Ankara Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Doktora eğitimini İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Moleküler Tıp programında 2018 yılında "Hepatoselüler Karsinom’un Teşhisi ve İzlenmesi Amacıyla Biomarker Taraması” başlıklı tezi ile tamamlamıştır.
YALÇINKAYA, Ağustos 2011'de Araştırmacı olarak göreve başladığı TÜBİTAK Ulusal Metroloji Enstitüsü Biyoanaliz Laboratuvarı'nda çeşitli ulusal ve uluslararası projelerde yer almıştır.
YALÇINKAYA, halihazırda UME Biyoanaliz Laboratuvarı'nda biyometroloji alanında çalışmalar yapmakta ve nükleik asit analizlerinin doğru miktar tayini için çalışmalar yürütmektedir. Metot geliştirme çalışmalarını ve referans materyal üretimini içeren çeşitli projeler yönetmiştir. Biyometroloji alanında çeşitli uluslararası ölçüm karşılaştırmasına katılmış ve organizyonunu yapmıştır.
Bilal Çakır, Laboratuvar Koordinatör Yardımcısı, İstanbul Sabahaddin Zaim Üniversitesi
1985 yılında İstanbul’da doğmuştur. Kimya alanındaki lisans derecesini Fırat Üniversitesi’nden 2008 yılında, Biyokimya alanındaki yüksek lisans derecesini ise 2019 yılında Marmara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Eczacılık Fakültesi’nden almıştır. Yüksek Lisans Tezi “Keçi Sütü Proteinden Elde Edilen Biyoaktif Peptitlerin In Vitro Etkilerinin Araştırılması” başlığını taşımaktadır.
ÇAKIR, meslek hayatı boyunca çeşitli eczacılık firmalarında, laboratuvarlarda ve araştırma merkezlerinde araştırmacı, kimyager ve teknik uzman olarak çalışmıştır. 2012 yılında, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi (İZU) Gıda Mühendisliği Bölümü’nün laboratuvar müdürlüğüne atanmıştır.
ÇAKIR, 2017 yılında İZU’da Laboratuvar Koordinatör Yardımcısı olarak başladığı görevini sürdürmeye devam etmekte olup, üniversite çatısı altında kimya, mikrobiyoloji, moleküler biyoloji ve genetik, beslenme ve pişirme ilkeleri alanlarında test ve araştırma yapan 37 laboratuvar ve atölyenin koordinasyonundan sorumludur.
Fahrettin ÖZCAN, Letgen Biyoteknoloji Ltd. Şti. Kurucusu
Fahrettin ÖZCAN, Letgen Biyoteknoloji Ltd. Şti.nin kurucusudur.
Letgen, temel olarak moleküler biyoloji temelli ihtiyaçlara yönelik teşhis ve araştırmaya odaklanan ürünler ve hizmetler sunmaktadır.
ÖZCAN, Letgen Biyoteknoloji'ye katılmadan önce Türkiye'de satış üzerine çalışmalar yapmıştır. Laboratuvar uygulamaları içeren çeşitli biyoteknoloji firmaları ile çalışmıştır.
ÖZCAN, İzmir'de doğup büyümüştür. 2010 yılında Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü'nden mezun olmuştur. Evli ve iki çocuk babasıdır.
Erdem BAŞDEMİRCİ (Akreditasyon Daire Başkanı V., Helal Akreditasyon Kurumu
Erdem BAŞDEMİRCİ, 1989 yılında Ankara’da doğmuştur. İlkokul, Ortaokul ve Lise eğitimini Ankara’da tamamlamıştır. Hacettepe Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümü’nden 2011 yılında mezun olmuştur. 2018 yılında The University of Edinburg’da Uluslararası Siyaset ve Avrupa Politikaları alanında Yüksek Lisansını tamamlamıştır.
2012-2017 yılları arasında Mülga Ekonomi Bakanlığı’nın Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü ile Özel Kalem Müdürlüğü’nde Dış Ticaret Uzmanı olarak görev yapan Erdem BAŞDEMİRCİ, Mart 2019’dan itibaren Helal Akreditasyon Daire Başkanvekili görevini sürdürmektedir.
Feyzullah Erdoğan, Eğitim Dairesi Başkanı, TSE
ERDOĞAN ‘ın Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Fakültesi’nden Kimya alanında lisansı ve Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden Uluslararası Kalite Yönetimi alanında yüksek lisansı bulunmaktadır.
1993 yılında göreve başladığı Türk Standardları Enstitüsü’nde çeşitli rollerde görev almıştır. Bu kapsamda teknik uzman, eğitimci, baş tetkikçi ve yöneticilik görevlerinde bulunmuştur. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin çevre, enerji, gıda ve kalite yönetim sistemlerinin revizyonunda görev almıştır.
ERDOĞAN, halihazırda TSE’nin Eğitim Dairesi Başkanı olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda Enstitü’nün ISO 9001, ISO 14001, ISO 22000, TS 18001 ve ISO 50001 standartları kapsamında baş tetkikçi olarak görev yapmaktadır. Türk Akreditasyon Kurumu’na da ISO 17024, ISO 17021 ve ISO 17025 standartları kapsamında baş denetçi olarak katkıda bulunmaktadır.
ERDOĞAN ayrıca zamanda Mesleki Yeterlilik Kurumu için Genel Konsey Üyeliği’nin yanı sıra TSE’nin Personel Belgelendirme Komitelerinin başkanlığını yürütmektedir.
Diana SABRAIN, Genel Müdür, OneAgrix
Diana, tarımsal gıda, mal ticareti ve altyapı kurulumuna dair milyarlarca dolarlık faaliyetlerin gerçekleştirilmesine yönelik çok sayıda B2B2G müzakeresi yürüttü. Bu tecrübe ona sınır-ötesi ticaret, ödemeler, mevzuat ve lojistik alanlarında büyük bilgi birikimi kazandırdı. Diana, mal ticareti için zaman yönetiminin önemini çok iyi kavramakta ve bu çerçevede aracı/komisyoncu olmaksızın, doğrudan yüksek seviyedeki karar vericiler, maden sahipleri ve işletmecileri ile bire bir müzakereler yürütmektedir.
Diana, OneAgrix’e liderlik ederek Dünya Ekonomik Forumu Blokzincir Konuşlandırma Aracı’nda firmanın “İslam dünyasındaki ekosistem yaratan ve tedarik zinciri uygulama vakası” olarak anılan tek teknoloji firması olmasını sağlamış, ayrıca Dünya Bankası Pitch@IFC Gıda Güvenliği İmtihanı’nda en iyi 3 firmadan biri olarak seçilmesini sağlamıştır.
Diana, küresel ticaret, jeoekonomi ve teknoloji alanlarında bir otoritedir ve tarımsal gıda, helal gıda tedarik zinciri, gıda güvenliği ve gıda güvenilirliği alanlarındaki sorunların çözümüne odaklanmaktadır. Tecrübeli bir konuşmacı olarak, dünya çapında konferanslara ve düşünce kuruluşlarına sıklıkla davet edilmiş ve 70 ülkeden, iş dünyası, hükümet, akademi ve sivil toplumu temsil eden yüzlerde dünya lideriyle bir araya gelmiştir.
Seracettin Yıldız, Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı
1982 yılında Erzurum-Horasan’da doğdu. İlköğretimi bitirdikten sonra İstanbul Erenköy Kur’an Kursunda hafızlığını tamamladı. Hafızlıktan sonra bir yandan eğitimini devam ettirirken diğer yandan da özel Arapça eğitimi gördü. Vatani görevini yaptıktan sonra 2002-2005 yılları arasında Pendik’te fahri imam-hatiplik görevinde bulundu. 2006-2010 yılları arasında özel sektörde bir şirketin çeşitli kademelerinde yönetici olarak çalıştı. 2010 yılında bu alandaki görevlerini bırakarak Niğde-Bor İlçesi Kemerhisar kasabasında sözleşmeli imam-hatip olarak göreve başladı. Aynı yıl açıktan atama ile İstanbul-Başakşehir ilçesinde imam-hatiplik görevine devam etti. 2013 yılında girdiği sınavı kazanarak Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzman Yardımcılığına atandı. Uzmanlık tez konusu olan “Kredi Kartlarının Fıkhî Açıdan Değerlendirilmesi” adlı çalışmasını tamamlayıp 09 Aralık 2016 tarihinde Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı olarak atandı. Halen “İktisadi Hayat ve Sağlık” komisyonuna bağlı olarak çalışmalarına devam etmektedir. Özel çalışma alanları bankacılık, sigortacılık, faiz, fintek ve paradır.
Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde tamamlayan Yıldız, 2015 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İslam Hukuku Bilim Dalında “Kredi Kartı Uygulamasında Banka ile Üye İşyeri Arasındaki İlişkinin Fıkhî Durumu” konulu yüksek lisansını tamamladı. 25.12.217-25.12.2018 tarihleri arasında Pakistan’da araştırmacı olarak bulundu. 2016 yılında İstanbul Üniversitesi İslam İktisadı ve Finansı Anabilim Dalında başlamış olduğu “Tasarruf Kavramının İslam İktisadı Perspektifinden Değerlendirilmesi” konulu doktorasına devam etmektedir. Bazı ulusal ve uluslararası çalıştay, sempozyum ve toplantılara tebliğci olarak katılmıştır. Yıldız, evli ve bir çocuk babası olup Arapça bilmektedir.
Melih Turan, Proje Müdürü, Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Finansal Stratejiler Dairesi Başkanlığı
TURAN, lisans eğitimini finansal teknoloji dalında Bilkent Üniversitesi Muhasebe Bilgi Sistemleri Bölümünden aldı.
Bir yıl Fransa Burgundy İşletme Okulunda eğitim gördü. Marmara Üniversitesi Ortadoğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsü, Ortadoğu Ekonomi Politiği alanında doktora öğrenimine devam etmektedir.
Özel sektörde finansal teknoloji alanında yurt içi ve yurt dışında üst düzey görevlerde bulundu.
Halen Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Finansal Stratejiler ve Analiz Dairesinde Finansal Teknolojilerden sorumlu Proje Müdürü olarak görevini sürdürmektedir.
Salehin Amat, Operasyon Direktörü, WhatsHalal (Singapore)
Salehin, son 3 yılını helal sektöründe, Singapur'da faaliyet gösteren çeşitli şirketlere helal konularında danışmanlık yapmaktadır.
Salehin, iş geliştirme alanındaki uzmanlığı sayesinde helal gıda sanayiiinin aktörlerine, gelecek yıllarda onları bütünlüklü bir dijital dünyaya hazır hale getirmek amacıyla iş süreçlerini dijitalleştirebilmeleri için tavsiyelerde bulunmaktadır.
WhatsHalal ekibi COVID-19’dan önemli dersler çıkarmıştır. Bunlardan biri de, küresel pandemi ortamında helal sanayiisinin teknolojiye ve bilhassa Whatshalal gibi dijitalleşme araçlarına ne denli ihtiyaç duyulduğunun ortaya çıkmasıdır.